Proteini

Belancevine ili proteini su osnovni gradivni element svake ćelije i neophodno je neprekidno dodavanje novih količina belančevina u organizam.
Belancevine se sastoje od malih jedinica, molekula koji se nazivaju aminokiseline. Postoji dvadeset raznih aminokiselina koje grade veliki broj raznih proteina (za kožu,kosu,mišiće,mozak,srce,krvne sudove…).Aminokiseline koje učestvuju u izgradnji proteina,dele se na:Esencijalne aminokiseline i neesencijalne aminokiseline.
Prodavnica zdrave hrane “Vanila Plus” u ponudi ima puno proizvoda bogatih proteinima,što biljnog,što životinjskog porekla.
Životinjskog porekla su belanac u prahu,surutka u prahu i obrano mleko u prahu,a biljnog sojin izolat i proteini iz konoplje.

-Belanac u prahu sadrzi oko 97 % proteina,a 3,5 grama belanca u prahu menja jedno sveže belance.

– Surutka je  „nusproizvod” sirenja sira, korisna za organizam jer sadrži minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožde, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamine, aminokiseline i belancevine, nemajući, pritom, mnogo kalorija. Ona sadrži kompletne proteine i obezbeduje organizmu sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za dobro zdravlje. Stoga, kao i zato što brzo stiže do svih organa, nadoknađuje organizmu mnoge deficite. Surutka sadrzi oko 14 % proteina,ali se ti proteini vrlo dobro iskorišćavaju u organizmu.Surutkini proteini idealan su izbor kada se organizam suočava sa specifičnim medicinskim izazovima. Na primer, imaju potencijalno pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, čak i zubnih naslaga i karijesa. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre, te je dobro obratiti se „staroj dobroj surutki” kako bi se ova najveća fabrika u organizmu, oporavila i osposobila za normalan rad.Proteini iz surutke idealan su izbor i za starije osobe, pogotovo one sa smanjenim apetitom. Osim što obezbeđuju energiju za organizam, oni i podižu imunitet. Na njihov blag ukus lako se može navići, a lako ga je i prilagoditi ličnom ukusu u različitim proizvodima. Druga velika dobrobit ovih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spreče osteoporozu – razređenost kostiju karakterističnu za to životno doba.Zanimljivo je da surutkini proteini mogu pomoći kod mršavljenja pošto pomažu povećanje mišićne mase. Pored toga, pomažu da se osećamo sitima jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.

-Obrano mleko u prahu sadrži 34 % proteina i manje od 1 % masti,te su idealan proizvod za sticanje mišićne mase.

– Soja protein  je prozvod dobijen savremenim procesom prerade odabranog sojinog zrna visokog  kvaliteta. Tehnološkim postupkom ekstrakcije proteina iz sojinog zrna dobijaju se proteini u koncentrovanom obliku (min. 90%).Soja protein predstavlja izvrstan izvor proteina, odnosno esencijalnih aminokiselina značajnih zbog visoke hranljive i biološke vrednosti.Soja protein se koristi  kao dodatak ishrani čime se na brz i jednostavan način obezbeđuje preporučena dnevna količina proteina.Mogu ga koristiti kako oni koji se  sportom bave rekreativno tako i profesionalci. Soja protein se koristi pre i (ili) posle treninga a količina se određuje na osnovu individualnih potreba.Posebno se preporučuje  vegeterijancima kao i u periodu posta kako bi se na odgovarajući način zamenili proteini animalnog porekla.

-Konoplja protein u prahu ima u proseku oko 50% proteina.Protein u prahu jestive konoplje (100%) je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa i belančevina, vrlo je cenjen kod sportski aktivnih ljudi kao i kod profesionalnih sportista. Ovaj dodatak takođe pomaže u mršavljenju,ali i u izgradnji i oblikovanju mišića. Takođe je neophodan je za ljude koji su osetljivi na gluten ili soju.

*Neki od ovih proizvoda su dostupni i u rinfuzu !