Ulje crnog kima

 

Za lekovitost ulja od crnog kima (lat. Nigella sativa) znali su još egipatski faraoni. Koristili su ga ne samo kao univerzalni lek, već i kao kozmetičko ulje. Krajem XX veka nemački lekar dr Piter Šlajher ( Peter Schleicher) čuo je za lekovitost crnog kima i upustio se u ispitivanje tačnosti tih tvrdnji. Njegova višegodišnja ispitivanja, kao i kasnija istraživanja drugih svetskih naučnika,  potvrdila su učinkovitost ulja crnog kima kod mnogih oboljenja i poremećaja. Najbolje rezultate do sada ulje crnog kima je dalo kod lečenja astme, alergija, dijabetesa i problema sa probavom.

 

Savremene loše navike u ishrani, zagađena sredina i stres razaraju naš imunološki sistem. Ovo oslabljenje imuniteta dovodi do mnogih bolesti. Zahvaljujući vrednim polinezasićenim masnim kiselinama (linolna i gamalinoleinska) koje sadrži, crni kim reguliše funkcionisanje imunog sistema i na taj način leči ne samo bolesti koje nastaju kao posledica oslabljenog imunološkog sistema, već i one kod kojih je uzrok preterana imunološka reakcija. Ulje crnog kima sadrži oko 100 razlicitih aktivnih sastojaka. Najdelotvorniji su Nigelon koji opušta mišiće i širi bronhije i Timocinon koji pojačava lučenje žuči, ublažava preveliku kiselost, smanjuje holesterol, i pomaže kod problema probave. Iz gama-linoleinske kiseline, telo proizvodi moćnu protiv-upalnu i protiv-alergijsku supstancu prostaglandin E1 (PGE1), a arašidna kiselina proizvodi prostaglandin E2 (PGE2) koji pokazuje jako bronho-opuštajuće delovanje, te ima i terapeutsko delovanje kod alergijske astme.

 

Dokazano je blag

otvorno dejstvo crnog kima i na dermatološke probleme: ekcem, kožne gljivice, akne. Zbog svog snažnog antibakterijskog dejstva može se koristiti umesto antibiotika kod lečenja gripa.jednom rečju, povoljno deluje na zdravlje organizma u veoma širokom spektru.

 

U američkoj labaratoriji za istraživanje raka Hilton Head Island eksperimenti rađeni na životinjama pokazali su da ulje crnog kima pomaže kod lečenja raka i njegove prevencije.

 

Dobar imunološki sistem uništava mnoge štetne mikrobe i bolesti se više na javljaju. Hrana oplemenjena uljem crnog kima ili kao terapija kroz
period od minimalno 2-6 meseci kombinovana sa zdravim načinom života uništava simptome bolesti i čak sasvim leči od bolesti.

PRIMENA:
· Astma, polenska alergija, kašalj: Protrljati leda i grudi uljem crnog kima. Piti po jednu kašicicu posle obroka tri puta dnevno. Inhalirati nad vrelom vodom u koju je dodata jedna kašicica ulja.
· Prehlade, grip i sinuzitis: 1 kašicica ulja tri puta na dan. Inhalirati nad vrelom vodom u koju je dodata 1 kašičica ulja.
· Stomačni problemi: Piti 1 kašičicu dnevno do nestanka simptoma.
· Proliv: 1 kašicica sa jogurtom dva puta dnevno.
· Glavobolja: Trljati celo i slepoočnice uljem. Piti pola kašičice nakon obroka 3 puta dnevno.
· Visok krvni pritisak: Piti jednu kašicicu dnevno rastvorenu u neki topao napitak.
· Zdrav ten: Utrljati pola kašicice ulja po celom licu. Umiti se hladnom vodom.
· Imunitet: 1 kašicica dnevno