Zlatna Maka – Peruvian Maka – Lepidium meyenii

Sva dejstva zlatne make

 

Opšta dejstva

 

 1. Adaptogen
 2. Uspostavlja hormonalni balans
 3. Reguliše hormone i neguje endokrini sistem
 4. Prirodni energetik i revitalizator
 5. Povećava fizičku izdržljivost i energiju
 6. Otklanja hronična stanja umora i stresa
 7. Umanjuje depresiju i anksioznost
 8. Stimuliše rad mozga
 9. Podstiče memoriju i mentalne sposobnosti
 10. Poboljšava cirkulaciju
 11. Balansira telesnu težinu
 12. Pomaže u stvaranju mišićne mase na prirodni način
 13. Moćan antioksidant
 14. Jak afrodizijak
 15. Vraća dobro raspoloženje i podiže energiju

 

Za muškarce:

 

 1. Povećava plodnost (povećava broj spermatozoida 150-200%, poboljšava kvalitet i pokretljivost spermatozoida, kao i volumen sperme)
 2. Povećava libido (vraća seksualnu snagu, orgazmi su kvalitetniji – duži i intenzivniji)
 3. Pomaže kod uvećane prostate (direktno utiče na njeno smanjenje)
 4. Pomaže kod erektivne disfunkcije
 5. Rešava probleme kod prerane ejakulacije
 6. Otklanja simptome andropauze
 7. Povećava izdržljivost i snagu kod sportista
 8. Podmlađuje ceo organizam

 

Za žene:

 

 1. Najbolji prirodni preparat za menopauzu
 2. Povećava plodnost
 3. Na prirodan način zamenjuje hormonalnu terapiju
 4. Povećava libido(vraća seksualnu snagu, orgazmi su kvalitetniji – duži i intenzivniji)
 5. Umanjuje simptome predmenstrualnog sindroma (PMS)
 6. Pomaže kod endometrioze
 7. Pomaže kod policističnih jajnika
 8. Reguliše neredovne i bolne menstruacije
 9. Smanjuje infekcije mokraćnih puteva
 10. Utiče na lepotu, jer povećava vlažnost i mladalački sjaj kože
 11. Podmlađuje ceo organizam

 

Način delovanja

 

Hormonalni regulator (balanser)

 

Normalno funkcionisanje ljudskog organizma podrazumeva usklađen rad pojedinih organa i tkiva. Različiti procesi koji se odvijaju u tim organima moraju biti koordinisani i povezani među sobom. Za taj sklad zadužen je endokrini sistem, koji čine žlezde sa unutrašnjim lučenjem i supstance koje one luče – hormoni. Dejstvo hormona veoma je specifično i može se uporediti sa prenošenjem “poruka” između organa.

 

Kao odgovor na informacije iz spoljašnje ili unutrašnje sredine u endokrinim žlezdama se sintetišu hormoni, organska jedinjenja različite hemijske strukture, koji putem krvi, limfe ili cerebrospinalne tečnosti dospevaju do organa. U njima hormoni dolaze do ćelija receptora u kojima izazivaju metaboličke procese. Nedostatak ili višak hormona neminovno dovodi do poremećenog funkcionisanja čitavog organizma, a odražava se i na psihološkom i emotivnom planu.

 

Sekrecijom hormona rukovodi hipotalamus koji reaguje na impulse iz centralnog nervnog sistema.

 

Hipofiza, jedna od najvažnijih endokrinih žlezda, spojena je sa hipotalamusom. Ona luči dve vrste hormona: somatotropni hormon koji reguliše rast i razvoj organizma i tropine koji direktno utiču na rad drugih žlezda. Hipofiza luči tireotropni hormon (TSH) koji stimuliše rad tiroidne žlezde, adenokortikotropni hormon (ACTH) koji upravlja sekrecijom kore nadbubrežne žlezde, folikostimulirajući hormon (FSH) koji kod žena stimuliše razvoj folikula jajnika i lučenje estrogena, a kod muškaraca uslovljava spermatogenezu, luteostimulirajući hormon (LH) koji izaziva lučenje polnih hormona žene (progesteron) i muškarca (testosteron) iluteotropni hormon koji stimuliše lučenje mleka kod žena.

 

 

Zadnji režanj hipofize, neurohipofiza, skladišti hormone stvorene u hipotalamusu: vazopresin koji stimuliše reapsorpciju vode iz primarne mokraće i oksitocin koji pojačava kontrakcije materice pri porođaju i dovodi do naviranja mleka nakon porođaja.

 

Tiroidna žlezda, pod dejstvom tireotropnog hormona iz hipofize, luči hormone (tiroksin, trijodotiron i tirokalcitonin) koji utiču na fizički i psihički rast i razvoj i regulaciju okoštavanja.

 

Paratiroidne žlezde luče parathormon koji određuje količine kalcijuma i fosfora u krvi i kostima.

 

Nadbubrežne žlezde, smeštene na gornjim polovima bubrega, sastoje se iz kore i srži koje se međusobno razlikuju po funkciji. Kora izlučuje mineralokortikoide koji regulišu promet natrijuma, kalijuma i vode, kao glikokortikoide zadužene za promet ugljenih hidrata, lipida i proteina. Iz srži se luči hormon stresa, adrenalin, čije je dejstvo slično delovanju simpatičkog nervnog sistema – ubrzava rad srca i podiže krvni pritisak pripremajući organizam za borbu sa stresom.

 

Pankreas izlučuje insulin i glukagon, hormone od krucijalnog značaja za normalan metabolizam šećera u organizmu. Oni deluju antagonistički tako što insulin smanjuje, a glukagon povećava koncentraciju glukoze u krvi.

 

Polne žlezde pod uticajem hipofize luče polne hormone, koji kod oba pola određuju rast polnih organa i sekundarne polne karakteristike. Kod žena ovarijum luči estrogen i progesteron, a kod muškaraca testisi obezbeđuju testosteron.

 

Značaj hormona u našem organizmu je ogroman. Oni regulišu i održavaju celokupan metabolizam, sastav krvi i funkcionisanje organa, kontrolišu rast i razvoj različitih tkiva i deluju na gotovo sve procese u našem telu. Sa poremećenim radom endokrinog sistema nastaju brojne bolesti, kako tela, tako i duha.

 

Drevna civilizacija Inka poznavala je čudesne efekte make na regulaciju rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem. I moderne naučne studije nedvosmisleno dokazuju da ova biljka uspostavlja hormonalnu ravnotežu u organizmu, obezbeđujući normalan rad svih telesnih sistema, a samim tim i psihološku stabilnost, povećanu energiju i životno zadovoljstvo.

 

Prah zlatne make, sada dostupan i na našem tržištu, najpoznatiji prirodni hormonalni balanser pomoći će vašem suptilnom endokrinom mehanizmu da uspostavi adekvatnu ravnotežu i tako obezbedi pravilno funkcionisanje svih procesa u Vašem organizmu. Iako najpoznatiji po efektima koje ima na disfunkciju polnih hormona (PMS, menopauza, neplodnost, impotencija, smanjeni libido), prah zlatne make dokazano pozitivno deluje i na patološka stanja poput problema sa tireoidnom žlezdom, dijabetesa, hipoglikemije, gojaznosti, osteoporoze, depresije, razdražljivosti, umora, nesanice, kardiovaskularnih problema.

 

Pomozite svom endokrinom sistemu da se izbori sa svim izazovima modernog doba! Odlučite se za redovno korišćenje praha zlatne make koja će vam za uzvrat pokloniti zdravlje.
Poručite još danas ZLATNU MAKU, tako ćete vratiti svoje telo u harmoniju!

 

Energetik

 

Obezbedite energiju za promene! Zašto kolektivno patimo od nedostatka energije?!

 

Nedostatak energije je jedno od najčešćih stanja u našoj užurbanoj i stresnoj svakodnevici i vreme je da se tu nešto menja! To postaje hronična “bolest” današnjeg sveta i u poslednje vreme gotovo da kulminira: nema muškarca ili žene iz poslovnog sveta (mada sve više to čujemo i od mlade populacije) da u toku dana ne kažu “nemam više energije”.

Šta dovodi do nedostatka energije

Tempo života kome smo se prepustili i nismo na vremepostavili prioritete, počinje da uzima svoj danak, krade energiju. Sve što radimo, obavljamo na brzinu: žurimo od trenutka kada se probudimo a nismo se dovoljno ni naspavali, postajemo isfrustrirani pri pomisli da nas čeka gust sobraćaj, kašnjenja, stresne situacije na poslu  i tako se nižu dane koji nam “pojedu” energiju. Nemamo više vremena za opuštene i prijatne razgovore u krugu porodice ili prijatelja, vaspitavanje dece se svodi na večernje brifinge ako ih uopšte i vidimo a fizičke aktivnosti smo pretvorili u trčanje po pijaci, šoping centrima ili poslovnim sastancima. Može to mnogo bolje.

 

Kako povećati energiju?

 

Svaki dan u Vašem životu je novi početak i mi predlažemo da već danas (ne odlažite za sutra, znate već dobro šta će biti sa tim) uzmete od dana “samo” jedan sat za sebe i u miru neke bašte ili parka, izdvojeni od gužve i ljudi napravite sopstvenu listu prioriteta. Setite se da svet nije idealan i zato ni mi to ne moramo biti.

 

Probajte da napravite bolju organizaciju svoga dana. Teško je danas ostati zdrav a istovremeno odgovoriti zahtevima karijere, održati zdravu i srećnu porodicu, pružiti usput neka sitna zadovoljstva koja čine život udobnijim, dati sebi vremena za neka nova saznanja iz oblasti koja Vas interesuje
Ima tu još mnogo toga što su naši roditelji stizali. Tih mirnijih vremena u kojima se živelo mnogi od nas se sećaju sa čežnjom jer sve je nekako bilo lakše, opuštenije, sa više smisla jednostavno način života je bio primereniji čoveku. To vreme je iza nas ali mi za sebe i svoj mikrosvet možemo nešto da uradimo.

Konzumiranjem jedne kafene kašičice Zlatne make dnevno vratićete svom životu neophodnu energiju i počeli ponovo da se radujemo novom danu.
Počnite sa liste svojih prioriteta da ostvarujete svoj plan tako što ćete za početak naći vremena da budete makar svesni svakodnevnih grešaka koje sami sebi činimo. Probajte u toj listi važnih stvari koju morate napraviti kad tad, da izostavite “viškove” – stresne vesti od ranog jutra, nepotrebne rasprave o politici sa kolegama na poslu, žurbu koju unosite dok jedete, čitate ili komunicirate sa ljudima oko sebe. Znamo da Vam se čini da tražimo mnogo i to odmah, ali učinite taj prvi napor i postepeno menajte loše navike (koje su nam delom nametnute, a drugim delom smo ih mi sami sebi zacrtali kao neophodnost) i počnite da živite za početak malo drugačije.

 

Budite sigurni da će se svaka promena koju pre svega uradite na sebi, sledeći neke mudre savete dovesti vaše telo i psihu u mnogo bolje stanje.

 

Šta Vam to mi preporučujemo?

 

Moćna biljka sa visoravni Anda koja svojim jedinstvenim sastojcima ima moć da vrati energiju Vašem telu. Vama je i potrebna ta dodatna energija da krenete sa menjanjem loših navika.ZLATNA MAKA koju još danas možete poručiti je u svetu herbalne medicine poznata kao jedan od najmoćnijih podizača energije.

 

Dobrobiti Zlatne make

 

Peruanska Maka je biljka koja poslednjih godina postaje sve popularnija širom sveta kao pomoćno sredstvo u lečenju simptoma menopauze, bolnih simptoma PMS-a, neredovne menstruacije, smanjenog nivoa libida i problema sa plodnošću.

 

Žene koje koriste Maku primećuju povećan nivo energije, povećanu sposobnost podnošenja stresa, zdrave nivoe libida i plodnosti, a one u menopauzi smanjenje naglih napada vrućine i noćnog znojenja. Maka je sve priznatija kao adaptogen odnosno biljka koja ima sposobnost da balansira hormonalne nivoe na prirodan način i vitalizira celokupan organizam.

 

Poremećeni nivoi estrogena kod žena dovode do raznih neprijatnih stanja tokom menopauze koji uključuju nagle promene raspoloženja, nesanicu i napade vrućine i znojenja. Adaptogena svojstva Make mogu vremenom normalizovati nivoe estrogena na prirodan način naspram klasične hormonalne terapije koja može biti opasna.

 

Posebne doprinose Maka pokazuje na polju podržavanja ženske plodnosti jer ova biljka obezbeđuje svojim sastavom neophodne nutrijense reproduktivnom sistemu, poboljšava redovnost menstrualnog ciklusa i pozitivno deluje na lučenje gonadotropnih hormona.

 

Peruvian Maca i plodnost

 

Nakon puberteta kod žena se uspostavlja normalan fiziološki odnos cikličnog mesečnog lučenja dva hormona – ESTROGENA i PROGESTERONA. Njihovo oslobađanje kontrolisano je iz dela mozga po imenu HIPOFIZA i to putem oslobađanja dva neuropeptida (FSH I LH). Prvi, odnosno FSH, utiče na sazrevanje jajne ćelije u jajnicima pri čemu se oslobađa ESTROGEN u prvoj polovini menstrualnog ciklusa. Zadatak tako oslobođenog estrogena bio bi u stimulaciji regeneracije žlezda i tkiva u sluzokoži materice (Endometrijum), što znači predstavlja prvi korak u pripremi materice za prihvatanje oplođene jajne ćelije. U drugoj polovini ciklusa uključuje se drugi neuropeptid iz HIPOFIZE (LH) koji opet deluje na jajnike, ali ovaj puta na oblik jajne ćelije koji zovemo ŽUTO TELO (Corpus luteum). Dakle, kada mozak oslobodi gore pomenuti LH, on putem krvi dospeva do žutog tela u jajnicima i tamo uslovljava oslobađanje hormona PROGESTERONA. Tako oslobođeni progesteron u drugoj polovini ciklusa utiče na povećanje lučenja žlezda u sluzokoži materice i time završava proces pripremanja materice za potencijalni dolazak oplođene jajne ćelije iz jajovoda.
Jasno je, dakle da je za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema odnosno nivo plodnosti kod žena jako bitna ravnoteža i harmoničan odnos centara u mozgu i jajnika na periferiji. Upravo biljka Maka ima sposobnost blagotvornog delovanja na centre u mozgu, pri čemu direktno utiče na kontrolu rada HIPOFIZE putem pozitivne stimulacije njenog pretpostavljenog centra koga nazivamo HIPOTALAMUS. Uspostavljanjem ovakve ravnoteže omogućeno je u svakom ciklusu kod žena nesmatano oslobađanje hormona Hipofize (FSH i LH), čiji je zadatak kako smo već i pomenuli da stimulišu jajnike da oslobode dovoljnu količinu ženskih polnih hormona Estrogena i Progesterona u prvom i drugom delu ciklusa, te na taj način adekvatno pripreme sluzokožu materice.

 

Zlatna maka – Peruvian Maca i policistični jajnici

 

Ciste na jajnicima predstavljaju šupljine ispunjene tečnošću, koje se stvaraju na jajnicima ili oko njih usled poremećaja hormonalne ravnoteže u organizmu. Ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da su u 95% slučajeva ciste na jajnicima dobroćudne (benigne) i samim tim po zdravlje bezopasne.Po tipu ciste su najčešće FUNKCIONALNE što znači da nastaju kao posledica nepravilnog formiranja jajne ćelije u toku menstrualnog ciklusa. One po pravili nisu velike. Podvrsta funkcionalnih cisti su LUTEINSKE I FOLIKULINSKE ciste. Njihovo nastajanje obično se povezuje sa izostankom menstruacija ili pak slabljenjem krvarenja.
Veliki broj žena većinom i ne zna da imaju ciste na jajnicima. Ovo oboljenje se otkriva pregledom kod ginekologa. Vreme kada se ciste najčešće pojavljuju je u periodu od dvadesete do trideset pete godine života. Simptomi koji mogu ukazati na postojanje cista na janicima vrlo se često podudaraju sa simptomima poremećaja menstrualnog ciklusa. Najčešći simptomi na koje se većina žena žali su neredovne i bolne menstruacije ili izostanak menstruacija, bol u trbuhu, poremećaj probave i otečenost, vizuelno uvećanje stomaka sa povećanjem mase tela i vrlo često bolni polni akt

 

Kako regulisati osnovni uzrok nastajanja cista?

 

Kao što smo gore pomenuli, glavni uzrok nastajanja cista na janicima jeste u poremećaju hormonalne ravnoteže. Verovatno se pitate šta ovo konkretno znači i kako se može regulisati.
Svi procesi vezani za menstrualni ciklus započinju u mozgu, gde se uključuju dva centra HIPOTALAMUS i HIPOFIZA. Hipotalamus je glavni nadzorni organ koji je stalnim zapljuskivanjem krvi konstantno informisan o stanju na terenu odnosno u našem slučaju to će biti rad jajnika. U odnosu na pristigle informacije on daje naredbu hipofizi koja uvek isto svakog meseca oslobađa potrebne količine dva hormona (FSH, LH). Ovi hormoni iz mozga putem krvi moraju da otputuju do cilja koji predstavlja jajnik. Sva tri hormona su rasporedili svoje delovanje u toku jednog mesečnog ciklusa. Prvi se angažuje FSH koji delujući na tkivo jajnika započinje formiranje jajne ćelije koja će pod tim uticajem da sazreva prvih 14 dana ciklusa do ovulacije. U tom periodu jajna ćelija oslobađa u krv dobro poznat hormon ESTROGEN. Kada jajnik u toku ovulacije izbaci jajnu ćeliju u jajovod u jajniku ostane ostatak koga u medicini zovemo Žuto telo.
Sada već možemo da uposlimo i drugi hormon koji je doputovao iz mozga, a to je kao što predpostavljate LH koji se dakle uključuje posle 15 dana menstruacije i uslovljava Žuto telo u jajniku da luči novi hormon PROGESTERON. Sigurno se pitate šta je značaj u menstrualnom ciklusu tog hormona. Taj hormon priprema matericu za prihvatanje oplođenje jajne ćelije. Ukoliko nije došlo do oplođenja već oko 24 dana menstruacije počinje pad lučenja progesterona i organizam žene sada priprema teren za samu menstruaciju odnosno krvarenje.

 

Sada verovatno imate pitanje kako to sve utiče na formiranje cista na jajnicima?

 

Obzirom da ne znamo koji je uzrok pojave cisti u Vašem slučaju mi ćemo Vam skrenuti pažnju na tri glavna uzroka: Zapaljenski procesi, cirkulatorne smetnje i promenjeni hormonski uticaji. Ova stanja, naročito poremećaj hormonskog uticaja iz mozga, uslovljavaju nedovoljno sazrevanje jajne ćelije u prvom ciklusu menstruacije i izostanak ovulacije. Kada se desi ovakvo stanje dođe do poremećaja oslobađanja ESTROGENA što za mozak odnosno kontrolni sistem HIPOTALAMUSA predstavlja impuls da smanji uticaj na jajnu ćeliju. Na taj način se uspostavlja začarani krug i iz meseca u mesec se remete odnosi ključnih hormona u organizmu žene.

 

Ukoliko ste u toku priprema za veštačku oplodnju, upotreba Peruvian Maca tableta može značajno da poveća šanse da procedura veštačke oplodnje bude uspešna.

 

Statistika pokazuje da sa vantelesnom oplodnjom imate oko 35% šansi da zatrudnite i samo 28% šansi da uspešno prebrodite trudnoću i rodite bebu. Znajući koliko je teško, stresno i skupo ući u proces veštačke oplodnje (a često je potrebno nekoliko pokušaja da bi procedura uspela), treba na vreme delovati kako bi se preko poboljšanja kvaliteta spermatozoida muškarca i kvaliteta jajnih ćelija žene – maksimalno povećale šanse za dobar rezultat veštačke oplodnje.

 

Upotreba PeruvianMaca tokom priprema za veštačku oplodnju

 

PeruvianMaca tablete se obično koriste u prvoj fazi priprema za veštačku oplodnju, pre dobijanja sredstava za izazivanje ovulacije.

 

Korisno je PeruvianMaca koristiti makar dva meseca u kontinuitetu.

 

Kako Peruvian Maca utiče na regulaciju hormonske ravnoteže

 

Savremena naučna istraživanja govore da je biljka Maka bogata amino kiselinama, cinkom, taurinom i drugim hranjivim materijama. Aktivni sastojci biljke Maka direktno utiču na sekretornu regulaciju hormona u hipotalamusu i hipofizi pri čemu se otklanja disbalans koji je nastao ili kao posledica loše cirkulacije, nedovoljne ishrane, stresa, zapaljenskih procesa ili pak godina starosti.

 

Peruvian Maca i menstruacija

 

Nakon puberteta kod žena se uspostavlja normalan fiziološki odnos cikličnog mesečnog lučenja dva hormona – ESTROGENA i PROGESTERONA. Njihovo oslobađanje kontrolisano je iz dela mozga po imenu HIPOFIZA i to putem oslobađanja dva neuropeptida (FSH I LH). Prvi odnosno FSH utiče na sazrevanje jajne ćelije u jajnicima pri čemu se oslobađa ESTROGEN u prvoj polovini menstrualnog ciklusa. Zadatak tako oslobođenog estrogena bio bi u stimulaciji regeneracije žlezda i tkiva u sluzokoži materice (Endometrijum), što znači predstavlja prvi korak u pripremi materice za prihvatanje oplođene jajne ćelije. U drugoj polovini ciklusa, uključuje se drugi neuropeptid iz HIPOFIZE (LH) koji opet deluje na jajnike, ali ovaj puta na oblik jajne ćelije koji zovemo ŽUTO TELO (Corpus luteum). Dakle, kada mozak oslobodi gore pomenuti LH on putem krvi dospeva do žutog tela u jajnicima i tamo uslovljava oslobađanje hormona PROGESTERONA. Tako oslobođeni progesteron u drugoj polovini ciklusa utiče na povećanje lučenja žlezda u sluzokoži materice i time završava proces pripremanja materice za potencijalni dolazak oplođene jajne ćelije iz jajovoda.

 

Jasno je, dakle, da je za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema kod žena jako bitna ravnoteža i harmoničan odnos centara u mozgu i jajnika na periferiji.
Biljka Maka ima sposobnost blagotvornog delovanja na centre u mozgu pri čemu direktno utiče na kontrolu rada HIPOFIZE putem pozitivne stimulacije njenog pretpostavljenog centra koga nazivamo HIPOTALAMUS. Uspostavljanjem ovakve ravnoteže omogućeno je u svakom ciklusu kod žena nesmatano oslobađanje hormona Hipofize (FSH i LH) čiji je zadatak kako smo već i pomenuli da stimulišu jajnike da oslobode dovoljnu količinu ženskih polnih hormona Estrogena i Progesterona u prvom i drugom delu ciklusa te na taj način adekvatno pripremili sluzokožu materice. Ovakvo dejstvo Make pozitivno utiče na redovnost menstrualnog ciklusa kod žena.

 

Šta izaziva bolne menstruacije

 

Prirodni menstrualni bolovi su uzrokovani kontrakcijama muskulature materice. Kontrakcije izaziva oslobađanje prostaglandina, supstanci nalik hormonima koje oslobađaju ćelije endometrijuma. Produkciju prostaglandina stimuliše hormon progesteron. Ako su bolovi prejaki (dismenoreja), to je često znak povišenog nivoa prostaglandina ili može biti indikator organskih oboljenja poput endometrioze, adenomioze, endometrijalnih polipa, hroničnog pelvičnog sindroma i sl.

 

Peruvian Maca vremenom može posredno izbalansirati oslobađanje prostaglandina i tako smanjiti bolne tegobe tokom menstruacije!

 

Peruvian Maca i menopauza

 

Klimaks predstavlja kompleks fizioloških, psihičkih i životnih promena koje se dešavaju u organizmu žene.
Često se postavlja pitanje kada se tačno dešava klimaks. Vreme nastupanja klimaksa  zavisi od mnogih faktora. Što je polni život intenzivniji, klimaks se duže odlaže. I obrnuto, što se kasnije budi seksualnost kod žene, time je period aktivnog polnog života kraći. Naravno da veliki broj trudnoća, porođaja i abortusa uslovljavaju brži i bolniji klimaks.Vremenski klimakterijum obuhvata period od četrdesete do šezdesete godine života. Ukoliko počne do 42 godine života smatra se ranim, a posle 55 godine kasnim. Same klimakterične promene mogu da traju nekoliko godina (od 2-10 godina), što zavisi od načina ishrane, fizičke aktivnosti kao i  psihičkog zdravlja žene.