Mačja kandža – eliksir prašume (Immunaid, Virago)

 

Svetska zdravstvena organizacija u njenu čast je organizovala kongres u Ženevi, na kome je 1994. godine, zvanično uvršćena u red medicinskog bilja. Čime je ova skromna lijana zaslužila ovakve počasti?

Naučnici tvrde, neverovatnim lekovitim svojstvima, koja mogu da dovedu do revolucije u lečenju najtežih bolesti!
Duboko u srcu tajanstvene amazonske prašume, raste naizgled neugledna, drvenasta loza, sa trnjem nalik na mačje kandže.

Ni jedna biljka, od otkrića kinina u 17. veku, nije privukla toliku pažnju naučnika kao Uncaria tomentosa ili mačja kandža. “UÑA DE GATO” sadrži 6 alkaloida, 6 glukocida kininske kiseline i 3 triterpena polihidroksida.
Vešto se kači za moćna stabla tropskog drveća, kao puzavica vere u visine, ka nebu i svetlosti. Ima koru braon bojesa pukotinama po dužini. List je jednostavan u obliku koplja, cvet sitan, žućkasobeo, plod bobičast i suv, seme se samo rasipa. Ime joj je Uncaria tomentosa.

“UÑA DE GATO” –  “Mačija kandža” ili “mačji nokat” se trenutno smatra dijetetskim dodatkom, iako su različita naučna istraživanja u Peruu, SAD i Evropi dokazala da unapredjuje imunološku funkciju, pomaže varenju, povećava imunitet, oslobadja telo toksina što potvrdjuje i Ministarstvo SAD za hranu i lekove iz Vašingtona svojim rešenjem 403 I (6).
Na osnovu ovih svojih karakteristika, Uña de Gato se koristi u sledećim slučajevima:
  • BOLESTI IMUNOG SISTEMA
  • TUMORA, CISTA, BAKTERIJSKIH, VIRUSNIH I GLJIVIČNIH OBOLJENJA
  • STOMAČNIH I CREVNIH OBOLJENJA
  • REGULIŠE KRVNI PRITISAK
  • REUMATIZAM I ARTRITIS
  • EKCEMI, ZAPALJENJE KOŽE, OPEKOTINE, RANE
  • DIJABETES
  • OPŠTA SLABOST I USPORENOST METABOLIZMA
  • OSLOBAĐA TELO TOKSINA, TE SE POSEBNO PREPORUČUJE DUGOGODIŠNJIM PUŠAČIMA I PACIJENTIMA NA HEMIO I RADI TERAPIJI

NIJE TOKSIČNA, BEZ OBZIRA KOJA JE DOZA U PITANJU.

U recepturi mudrih Inka
Postoji više od 30 vrsta Uncarie, ali je tomentosa najlekovitija. Njeno ime u rodnom Peruu je mačja kandža. Još u spisima drevnih indijanskih plemena, starim više od 2000 godina, nađene su recepture vezane za list, koren i koru ove biljke, koje su Inke, a potom Ašaninke i Konibe koristile za spravljanje melema, čajeva i tinktura. Ašaninke biljku i danas koriste za oporavak posle porođaja, čišćenje bubrega, zaceljenje dubokih rana, lečenje astme, artritisa, raka…
Plemena u Peruu njom isceljuju tumore, sve upale i čireve. Domoroci iz Kolumbije saniraju gonoreju i diztenteriju, a plame Kašibo je vekovima koristi za čišćenje krvi i jačanje organizma.
Privučeni pisanim dokumentima i još više isceliteljskim efektoma biljke, naučnici modernog doba su inicirali njeno detaljno ispitivanje.

Broj jedan za imuni-sistem
Utvrđeno je da su glavna lekovita svojstva u kori, mada se prerađuju i koren i list. Austrijski naučnici su 70.-tih godina prošlog veka, prvi objasnili značaj alkaloida iz mačje kandže, od kojih bar 6 mogu da povećaju otpornost organizma i da 50%. Oni daju snagu belim krvnim zrncima da progutaju i unište opasne mikroorganizme. Otkrivena su antikancerogena svojstva drugih sastojaka mačje kandže. Klinički je dokazano da 5 alkaloida imaju anti-leukemijsko dejstvo, a razni ekstrakti kore i korena antitumorna odlike. Ovo je dovelo da svetske upotrebe mačje kandže kao dodatnog sredstva u lečenju raka i SIDE, ali i drugih bolesti koje negativno utiču na imunološki sistem.

Čuva od raka
Pored toga što izuzetno jača odbrambenu snagu organizma, mačja kandža sadrži i jake antioksidante, koji vezuju slobodne radikale, sprečavaju njihovo razorno dejstvo na naše ćelije i ubrzano ih izbacuju iz njih.
Pojedini sastojci ove biljke aktivno čiste organizam od otrova i izbacuju kancerogene supstance, koje mogu da izazovu najteža oboljenja.

Leči od upala
Upalne procese bilo kog porekla (uzrokovane bakterijama ili gljivicama), glukocidi iz biljke suzbijaju od 46-89%. Ova činjenica potvrđuje njenu tradicionalnu upotrebu u lečenju artritisa, reume, čira na želucu, a rešava i problem upale sluzokože creva, jednjaka, usne duplje…
Mačja kandža uspešno sanira sve upalne procese, deluje kao prirodni antibiotik, regeneriše sluzokožu i uspostavlja normalnu funkciju posle bolesti.

Zaštita pušača
Na univerzitetu u Milanu, Renato Rici je izveo eksperiment sa mačjom kandžom ispitujući njenu sposobnost čišćenja organizma od kancerogenih supstanci. Ispitivanje je sprovedeno na pušačima, jer se zna da mokraća pušača sadrži opasne mutagene sastojke. Pusle samo dve nedelje uzimanja lekovite biljke, mokraca ispitanika je bila-čista. Eksperiment je jasno pokazao da mačja kandža značajno umanjuje rizik od raka i drugih degenerativnih bolesti.

SAVET: Kontinuirana upotreba u periodu od tri meseca.