Dekstroza

Dekstroza (D-Glukoza ili grozđani sećer) predstavlja vredan izvor brze energije. Svi drugi ugljeni hidrati se najpre moraju dovesti do oblika glukoze pre nego sto se u organizmu iskoriste za energetske svrhe. U ovu transformaciju se ulaze vreme i energija, te organizmu ostaje manji iznos za misićne potrebe. Ovo je razlog zasto je dekstroza najbolji oblik unosa prostih šecera za sportiste koji imaju daleko veće energetske potrebe od prosečnih ljudi. Unos potrebne količine ove namirnice brzo popunjava energetske depoe, zaustavlja ubrzanu razgradnju misićnog tkiva nakon fizickih napora i pospesuje ugradnju proteina.

Može se upotrebljavati sa vodom pre, za vreme i nakon treninga jer obezbeduje energiju, a da pri tom ne opterećuje organe za varenje (jer se i ne vari). Na njenom transportnom sistemu moze se bazirati unos kreatina ili amino kiselina. Koliko je ovo čist i delotvoran izvor metaboličke energije mozda najbolje ilustruje podatak da se u obliku vodenog rastvora u medicini koristi za infuziju koja ide direktno u krvotok.

Dekstroza se koristi posle jakog treninga u kombinaciji sa proteinima iz surutke radi dobijanja mase. Posle treninga potrosili smo nase rezerve glikogena tj. vise nema ugljenih hidrata u nasem organizmu. Dekstroza je brzo resorbujuci ugljeni hidrat, protein surutke je brzo resorbujuci kvalitetan protein. Oni se zatim resorbuju u tankom crevu. Glukoza dovodi do skoka najjačeg anabolickog hormona u nasem organizmu INSULINA. Onaj protein je razložen na amino kiseline. Insulin se vezuje za ćelije misića , otvaraju se da kazemo vrata ćelije i amino kiseline ulaze u ćeliju. Te amino kiseline se onda iskoriste za gradnju jos mase. Dekstroza zavrsava u nasim glikogenskim rezervama i koristiti se za energiju samim tim organizam će kako ima dekstrozu za energiju proteine koristiti za dobijanje težine.
To je  kvalitetan dodatak ishrani, najvaznija je pravilna ishrana i trening.

Napomena: Dijabetičari ne bi smeli koristiti dekstrozu jer ima veliki Glikemiski indeks!